utlandssvenskarnas ikea.

Vi utlandssvenskar har ett speciellt förhållande till Ikea. Det är inte alltid bra, men det är ganska trofast. Det är här vi köper kaviar, lingonsylt och tunnbröd, och det är hit vi går för att köpa sådant där som man som nyinflyttad inte riktigt vet var man ska hitta, som toaborste och grytunderlägg.

Och så äter man köttbullar. Och yvs över att man får dem med pommes frites och inte riktig potatis. De har faktiskt börjat med pulvermos, men det är alltid antingen som klister eller helt rinnigt. När något nytt dyker upp går djungeltrumman varm. Som i vintras när de plötsligt började med semlor. Nästan riktiga, även om kvaliteten lämnade mycket i övrigt att önska.

Just det, det där med att det är nästan riktigt. Ni minns väl också den heta debatten som uppstod när Ikea slutade med alla matvaror utom sina egna? Man kunde plötsligt inte köpa Delicatos dammsugare, eller Kalles kaviar eller Abbas sill utan bara Ikeas egna grejer. Som bara är nästan det man vill ha; inte riktigt. Det blev folkstorm, och de har i viss mån backat. Det finns Kalles, och Leksands knäckebröd och lite grejer, men bara Ikeas sill, och Ikeas snaps. Vi handlar betydligt mindre där nu än vi gjorde i början. Får man ändå inte grejer som smakar som hemma, då kan det kvitta.

Idag var vi iallafall där och inhandlade lite saker till midsommar. Snaps, sill, knäckebröd. Vi var inte ensamma. Det är lätt att känna igen andra svenskar. Som en kille som köpte kanske tio burkar sill, och stod och tvekade vid ett gammalt parti påskmust. Eller en man som hade en lång inköpslista med sig och köpte tunnbröd, lax, potatisgratäng, räkor, sill och jag vet inte allt. Vår lilla korg var ett intet i jämförelse. Vem hade kunnat tro att man skulle behöva ha kundvagnar i den lilla matbutiken på Ikea?

Annonser

Om livetemellan

Boende på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Men huvudet i en internationell karriär och tårna i den Bohuslänska myllan. Och ofta nog på ett flyplan någonstans mitt emellan.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till utlandssvenskarnas ikea.

  1. Birgit skriver:

    Synd att de envisas med att (nästan) bara ha egna märken! Blir ju inte samma sak…

    Kram

  2. Förstår att ni längtar efter svenskt. Jag skulle inte fixat det tror jag… saltlakrits mmm.

    Tack för din kommentar inne hos mig. Har svarat dig ang kokosnöt där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s