Miljö: Tandkräm

Vi kan ju inte bli miljövänliga över en natt. Men vi kan ta ett litet myrsteg här och ett där i rätt riktning. Då märker man knappt att man ändrar. Veckans myrsteg: Kolla tandkrämen!

Många tandkrämer innehåller Triklosan (Triclosan). Det är bra för vissa, om man har problem med inflammerat tandkött eller så. Men många använder sådan tandkräm utan att tänka på det, och helt i onödan. Om man är osäker ska man såklart alltid prata med sin tandläkare.

Triklosan är jättegiftigt. Om det är giftigt för oss och de småttingar vissa av oss ammar är lite oklart.  Det finns tecken på det, men de är inte entydiga. Att det är riktigt dåligt för växter och djur som lever i våra vattendrag är dock ställt bortom allt tvivel. Därför kan ett litet myrsteg mot en bättre miljö vara att kontrollera innehållsförteckningen på tandkrämen, och om den innehåller Triklosan – välj en annan sort nästa gång! Grodor, fiskar och alger kommer att må lite bättre då.

Vill ni veta mer så har tandläkartidningen en jättebra artikel om för- och nackdelarna med Triklosan. En smidig snabb-info finns på Wikipedia.

Annonser

Om livetemellan

Boende på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Men huvudet i en internationell karriär och tårna i den Bohuslänska myllan. Och ofta nog på ett flyplan någonstans mitt emellan.
Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Miljö: Tandkräm

  1. Det hade jag inte en aning om!

  2. Matti Holmgren skriver:

    Detta var nått helt nytt för mig! Får väl försöka komma ihåg och ta myrsteg oxå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s