att hälsa på franska.

Bonjour! Ja, jo. Det har man ju kunnat sedan innan man började läsa franska i skolan. Men räcker det då? Nej. Inte långt. För det första man måste man veta skillnaden på God dag Bonjour och Ha en bra dag Bonne journée. Sedan måste man ha klart för sig när det är kväll. För då byter man raskt till Bon soir / bonne soirée. Men när? Klockan 17 enligt vissa, medan andra hävdar stenhårt att det är 18. Jag har även hört andra mer obskyra varianter som att det är när man går från dagaktivitet till kvällsaktivitet. Alltså skulle man köra med Bonjour hela dagen på jobbet, men bon soir när man träffas på puben. Oavsett tid. Jobbigt på helgen tänker jag… Andra hävdar att det är när solen är på väg ner. Olika olika tider på året alltså. De ska vara glada att de inte bor i Sverige. Säga God kväll så där i början av eftermiddagen om man har oturen att vakna en dag och det är mitt i vintern.

Skulle man råka träffas två gånger eller ha den förbaskade oturen att behöva skicka två mail till samma person på en dag, och ovanstående varianter inte räcker, skriver man då Bonjour två gånger? Nej! (Jag vet – det är ju helt otänkbart, vet inte varför jag föreslog detta ens). Re-bonjour ska det vara. Alltså typ God dag igen. Har man bråttom kan man harkla ur sig ett Re! vilket om sanningen ska fram låter mest som om man satt i halsen.

Men detta  är långt ifrån tillräckligt nyanserat. Ha en bra morgon Bonne matinée eller Ha en bra eftermiddag Bon après-midi är lika självklara. Och börjar man närma sig någon form av brytpunkt kör man med mina personliga favoriter Bonne fin de la matinée / bonne fin de l’après-midi. Alltså Ha ett bra slut på mogonen / eftermiddagen. Självklart inleds varje vecka med Bonne semaine (Ha en bra vecka) och avslutas med Bon weekend.

Men God morgon har de jäklarna missat!

Annonser

Om livetemellan

Boende på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Men huvudet i en internationell karriär och tårna i den Bohuslänska myllan. Och ofta nog på ett flyplan någonstans mitt emellan.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till att hälsa på franska.

  1. Karin A skriver:

    Haha, kul! 🙂 Och kul att du börjat skriva här igen. Kram

  2. ISA skriver:

    nej men gud så komplicerat, haha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s