l’Arve

Tekniska detaljer om översvämningarna hämtade här.

I helgen var jag i bergen, och som det regnade! Det forsade ner för bergssidorna och dikena svämmade över. Alla små bäckar i regionen runt Samoëns rinner ner i l’Arve och de svällde och skummade. Tillbaka i Genève, nedströms floden, såg vi konsekvenserna.

Maj3-Arve4Här ute (jo faktiskt) kan man grilla på somrarna. Men inte nu…

Maj3-Arve10Maj3-Arve3Maj3-Arve-PontDeCarouge2

 

 

 

 

 

 

 

Alla träd längs flodkanten blev våta om fötterna. Pont de Carouge klarade sig, men var hårt trafikerad eftersom de andra broarna var avstängda. Genèveborna plockade fram sandsäckarna.

Floden nådda de högsta nivåerna sedan mätningarna började på trettiotalet. Det blev inga stora översvämningar dock. L’Arve är systerflod till Rhône, som höll låga nivåer av två anledningar. Dels har den en naturlig jättebuffer i Genèvesjön, som före regnen låg på en låg nivå efter vintern. Dels är den hårt reglerad, och dammarna tilläts släppa igenom minimala mängder för att ge l’Arve större spelrum. Sjön steg tack vare åtgärderna med 45 cm på tre dagar, men det blev väldigt små skador trots det exceptionella läget, där det flöt över 900 kubikmeter vatten per sekund genom l’Arve, mot nomala 77.

Här nere ser man tydligt hur l’Arve, till höger, svämmar över mycket mer än Rhône, till vänster. För övrigt en klassisk vy över la Jonction där de två floderna möts.

Maj3-Arve-Jonction4

Annonser

Om livetemellan

Boende på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Men huvudet i en internationell karriär och tårna i den Bohuslänska myllan. Och ofta nog på ett flyplan någonstans mitt emellan.
Det här inlägget postades i Min fransk/schweiziska vardag, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s