En låtsasvärld.

Ibland känns det som om Genève är en låtsasvärld. Eller nej, Genève ÄR en låtsasvärld. Åtminstone den staden som jag lever i; de välutbildade utlänningarnas, eller expats, stad. I söndags var vi bjudna på en restaurang för att fira en kompis som fyllde år. Vi var 16 runt bordet. De representerade nationaliteterna var: Tyskland, Finland, Sverige, Island, Grekland, Israel, USA, Luxemburg och en som jag inte vet. Notera gärna avsaknaden av såväl Schweiz som Frankrike. Vi konstaterade att det är ovanligt att vi lyckas vara så många, eftersom alla lever väldigt upptagna liv, och är ute och flyger kors och tvärs. Tydligen är söndag bästa dagen att fylla år, för då är folk tillbaka i stan inför den kommande veckan. Faktum är att just den här söndagen hade folk kommit tillbaka till stan från bland annat Berlin, Chamonix, Lisabon och Burkina Faso, där en kompis blivit fast i ett par veckor pga en militärkupp.

Samtalen var som samtal är mest, och rörde sig mellan högt och lågt, mellan minnen från sommarens semestrar, kommande konferenser, huruvida det är nyttigt med bröd och Röda korsets nya regionindelning. Men det slog mig att det förvånansvärt mycket handlade om att flytta mellan olika lägenheter. Vi ska flytta snart, så det var ett naturligt ämne att ta upp. Men nästan alla kom med inpass såsom ”vi ska också flytta snart, kan vi köpa din soffa?” eller ”vi flyttade precis, vi kan ge er namnet på en bra flyttfirma” eller ”ni hjälpte ju oss att flytta i våras, bara ring så kommer vi och hjälper er” och så vidare i all oändlighet. Utan att vara tvärsäker, så tror inte jag att någon runt bordet äger sin lägenhet. Och vi pratar om en samling välutbildade och välbetalda människor på mellan 28 och 40 år.  Vi är inga ungdomar, och inte direkt studenter (ett par doktorander). Vi har bott här en begränsad tid, men ingen av oss kortare än ett år. Ingen kommer såvitt jag vet flytta härifrån under det kommande året. Men vi äger inte, vi hyr. Och vi planterar inte rötterna i jorden, utan flyger runt som flyttfåglar.

Annonser

Om livetemellan

Boende på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Men huvudet i en internationell karriär och tårna i den Bohuslänska myllan. Och ofta nog på ett flyplan någonstans mitt emellan.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s