Genève-guide

Genève är bra, för det är så lätt att ta sig härifrån” har jag hört mer än en gång. Och med bergen inpå knuten, flygplatsen mitt i stan och både Italien och rivieran ett par timmar bort med bil, så är ju det sant. Men vad tar man sig för om man är kvar här då, när man redan har spanat in fontänen –  jämte FN, Genèves kanske enda sevärdhet?

Nov25-CarougeBörja dagen i Paquis, alldeles intill järnvägsstationen. Genèves red light district, men också hemvist för mängder med barer och restauranger. Det är till en av dem vi är på väg…

Brunch intas nämligen helst på Crèperie des Paquis. De serverar pannkakor i långa banor, och är det inte din grej, har de fantastisk äggröra och avokado på hembakat levainbröd. Njut av en extra cappuccino innan du betalar med cash, kort eller bitcoins! Gå ut, och promenera ner mot sjön…

Mar8_brunch2Bästa parken är Perle du lac – sjöns pärla. Med sluttningar ner mot sjön, stora gräsmattor att kasta frisbee på, svalkande skugga under gamla träd och stadens bästa möjlighet till bad om du inte vill betala för de riktiga stränderna. Här visas varje sommar filmer på en stor utomhusbio i mörkret efter tio. Gå längs med kajen, över Rhône vid Pont de Mont Blanc där stadens lokala flagga vajar jämte Schweiz, och traska uppför branta gator över kullerstenarna…

Fikar gör man bäst på Place du Bourg. Inte för att kaffet är fantastiskt, men en café au lait i efermiddagssolen på torget mitt i gamla stan bjuder på härliga möjligheter att kolla in folkvimlet där turister blandar sig med stadens crème de la crème.

Ska du shoppa, har du valt fel stad. Allt här är dyrt och fult. Men det går att hitta små guldkorn bland pop-up marknader såsom marché sans puces – marknad utan loppor, och nu när vi snart är inne i december, kommer många julmarknader med förvånansvärt bra utbud av lokala produkter och ovanliga saker. Drick en vin chaud om det är kallt. Som glögg, men inte lika sött, och med mer tydlig vinsmak. Gå hem och vila lite, för middagen intas ganska sent…

Bästa restaurangen för en date, eller för vad som helst kanske, är Au petit collège i Carouge. Med säsongsinspirerad meny som ofta ändras, trevlig personal som inte höjer på ögonbrynen om ni är två som vill dela på ett vinpaket, och efterrätter to die for, är det en liten pärla undangömd på en av tvärgatorna till de främsta barstråken i området.

Ostfondue kan med fördel intas på ett av två sätt. Antingen i en restaurang som (det tror jag det är lag på) är inredd som en alpstuga, tex på Le Gruyèrien eller Au vieux Carouge. Eller så kan du gå till Bains des Paquis. En badanläggning med en restaurang som endast serverar fondue, med en enda sorts vin, och där du får sitta på en träbänk inklämd bredvid någon du inte känner. Men stämningen är på topp, och osten är god!

Om du är i Carouge, så passa på att ta en cocktail på Qu’importe eller en whisky på Bar du Nord innan du fortsätter…

Nattklubbar är det inte gott om, och de som finns är dyra och pretentiösa. Men har du tur, är det 80’s night eller liveband på l’Usineen av stadens verkliga institutioner. Inhyst i en rivningskåk utan officiellt tillstånd, har stadens politiker försökt stänga ner klubben flera gånger. Sist de försökte dök flera hundra människor upp på ett av stadens torg för att protestera. Den fick tillfälligtvis finnas kvar. Här blandas de rika ungdomarna från Genève med utfattiga praktikanter på FN, unga investerare från de stora bankerna och nördiga studenter från CERN.

Nästa dag kanske du behöver en stadig frukost, och kan gå på le Pain Quotidien. Med perfekt kokta ägg, croissanter med sylt och mängder av kaffe bjuder de in dig till att prata bort en hel förmiddag.

chamonix 020

Annonser

Om livetemellan

Boende på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Men huvudet i en internationell karriär och tårna i den Bohuslänska myllan. Och ofta nog på ett flyplan någonstans mitt emellan.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s